1396-10-09 14:02
864
0
48497
در گفتگو با معلم گلستانی مطرح شد؛

ضرورت تعامل و همکاری خانواده ها در مقوله تعلیم و تربیت

یک معلم گلستانی گفت:خانواده می‌تواند درافت تحصیلی ‏دانش‌آموزان و پیشگیری از آن نقش بسیار مهمی داشته باشد.

به گزارش گلستان ما به نقل از کلاس بیست؛ کسانی که اندک آشنایی با علوم اجتماعی دارند نیک می دانند که معلمی یک شغل ( ‏job‏) و یا یک حرفه (‏career ‎‏ )  ‏بلکه یک رسالت است که در ورای آن مسائل اجتماعی, عاطفی، روحی و روانی فراوانی نهفته است که معلم با رمزگشایی ‏از ابعاد آنها زمینه را برای رشد و بالندگی نسل پیش رو فراهم می آورد.

انگیزه وشوق تدریس داشتن در این برهه خاص از ‏زمان که ناملایمات زمانه و حقوق های نجومی و چرت زدن عده ای در دانشگاه ها به دفعات و کرات شنیده می شود، ‏کاری بس انسانی و سترگ محسوب می شود که هر کس را یارای این کار نیست.

هر چند کمتر معلمی پیدا می شود که در ‏انجام رسالت خویش کوتاهی کند اما هستند معلمانی که با تمام وجود در انجام رسالت خویش تلاش می کنند و بیشتر از ‏توان و ظرفیت خود در این وادی طی طریق می کنند.

«رضا سوخت سرایی» از دبیران با سواد و دلسوز شهرستان علی آباد ‏کتول است که با وجود شرایط غیر استاندارد کلاس های درس، تعداد زیاد دانش آموزان و سایر ناملایمات اجتماعی و ‏اقتصادی دلسرد کننده ، بی هیچ منتی تمام تلاش و توان خود را برای آموزش به کودکان این دیار به منصه ظهور گذاشته ‏است.

ایشان که دارای مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران می باشد، صاحب تالیفاتی در خصوص رشته حسابداری ‏است و تا کنون موفق به انتشار دو جلد کتاب نیز شده است.

سوخت سرایی هم اکنون علاوه بر تدریس مدارس شهرستان، ‏در دانشگاه نیز به تدریس مشغول است و امورات مالی یک  شرکت اقتصادی بزرگ را نیز مدیریت می کند.

ایشان همچنین ‏با همکاری اساتید فنی و حرفه ای اقدام به ضبط و فیلمبرداری دوره های آموزش حسابداری جهت انتشار در فضای مجازی ‏نموده است که بزودی وارد بازار می شود. در ضمن ایشان با سازمان فنی و حرفه ای کشور هم در زمینه طراحی سوالات ‏در رشته حسابداری همکاری دارد. ‏

به منظور آشنایی بیشتر با این معلم دلسوز و نظرات ایشان در خصوص مسایل تربیتی گفتگوی کوتاهی با ایشان انجام داده ‏ایم که حاوی نکات ارزشمندی است.

photo ۲۰۱۷ ۱۲ ۲۹ ۱۸ ۵۰ ۴۷

*لطفاً خودتان را معرفی بفرمائید.‏

رضا سوخت سرایی کارشناس ارشد حسابداری هستم. هفت سال است که در مدارس آموزش و پرورش تهران و گلستان ‏سابقه تدریس درس حسابداری در همه رشته ها را دارم. به علاوه در مقاطع فوق دیپلم و لیسانس هم در دانشگاه به تدریس ‏مشغول هستم. دو جلد کتاب به نام های حسابداری عمومی مقدماتی و حسابداری حقوق و دستمزد تالیف نموده ام و یک ‏سی دی آموزشی در خصوص آموزش حسابداری نیز طراحی و منتشر نموده ام. ‏

*چرا باید ریاضی یاد بگیریم؟

درس ریاضی از دروس کاربردی است که اهمیت زیادی در بحث علوم پایه دارد. پرسشي كه كراراً ‏بوسيله دانش آموزان ، دانشجويان و حتي دبيران مطرح مي شود اين است كه چرا رياضيات  مي ‏خوانيم و یا اصولاً رياضيات چه نقشي در زندگي روز مره دارد ؟ اين پرسشي است كه هميشه مطرح ‏بوده است.

شايد عمده ترين انگيزه مطالعه و گسترش رياضيات و نخستين دليل براي اهميت دادن ‏به آن به كار گرفتن اين دانش در مطالعه طبيعت بمنظور شناخت محيط زيست و بهره برداري از آن ‏در جهت زندگي بهتر و راحت تر باشد. 

در واقع براي زندگي متعادل و سالم و بهره برداري از موهبت ‏هاي خدادادي نياز به علوم و شرايطي كه آن را بهبود بخشد داريم.در جدال انسان براي رسيدن به ‏اين هدفها رياضيات نقش اساسي داشته و به حد زيادي مورد استفاده قرار گرفته است.در تمدن ‏امروزي ما استفاده عملي آن در صنعت به حد اعجاب آوري رسيده است .

كافي است به ماشين ها ، ‏قطارها ، هواپيماها ، كشتي ها ، موشك ها ، سينماها ، راديو و تلويزيون ، تلفن و … نگاه كنيم تا بدانيم ‏رياضيات چه نقش اساسي بازي كرده است. به همین منظور درس ریاضی در بین دروس مدرسه ‏گنجانده شده است تا علاوه بر آشنایی با اسرار سایر علوم، به تقویت ذهن نیز پرداخته شود. ‏

*نقش خانواده را در آموزش چگونه ارزیابی می کنید؟

خانواده به عنوان اولین و مهمترین پایگاه تربیتی و رشد روانی و عاطفی فرد، مطرح است و پایه اولیه عواطف و رفتارهای ‏اجتماعی و بطور کلی خمیر مایه شخصیت فرد، از آنجا نشأت می‌گیرد.به همین دلیل خانواده می‌تواند در افت تحصیلی ‏دانش‌آموزان و پیشگیری از آن نقش بسیار مهمی داشته باشد.

تزلزل و بی‌ثباتی والدین در رفتار با فرزندان خود باعث ‏سردرگمی و تشویش فرزندان می‌شود و آن‌ها را در حل مشکلات از جمله مشکلات درسی ناتوان می‌کند.

فقدان صمیمیت ‏و رفتار نامناسب بین والدین و عدم توجه آن‌ها به سالم سازی محیط روانی و عاطفی خانواده، باعث مشکلات روحی و ‏روانی و کمبود شدید عواطف در کودکان می‌شود و از میزان علاقه مندی آن‌ها به درس و تحصیل شدیداً می‌کاهد.

برخی از ‏خانواده‌ها، کودک را به انجام کارهایی وا می‌دارند که کودک قادر به انجام آن‌ها نیست، در نتیجه کودک اعتماد به نفس ‏خود را از دست می‌دهد و به تدریج دچار افت تحصیلی می‌شود‎.‎

*نظرتان در خصوص نفوذ معلمان بر دانش آموزان و ارتباط با آنها چیست؟

نفوذ معلم بر دانش‌آموزان، نقش مهمی در سلامتی فکری و روانی آن‌ها دارد. این نفوذ معلم ممکن است به صورت مستقیم ‏یا غیرمستقیم صورت گیرد، مانند تقلید، الگو سازی و گاهی هم همانند سازی. بنابراین عدم تعادل روانی معلم اثرهای بدی ‏در دانش‌آموزان خواهد گذاشت.

مثلا معلمی که عاطفه همدردی ندارد و دانش‌آموزان خود را درک نمی‌کند، هرگز نمی‌تواند ‏در تعلیم و تربیت آن‌ها موفق باشد و علاوه بر افت تحصیلی، ممکن است به شخصیت دانش‌آموزان هم صدمات زیادی ‏وارد نماید.

اگر معلم عاشق کارش نباشد، حداقل باید به آن علاقه مند باشد، زیرا این علاقمندی اثرات بسیار مثبتی در کار و ‏حرفه اش خواهد گذاشت، معلمی که کارش را با بی‌میلی انجام می‌دهد، به گفته‌های خود و مطالبی را که برای ‏دانش‌آموزان بیان می‌کند، هیچ گونه اعتقادی ندارد‎.‎

*یک معلم خوب چه مشخصاتی دارد؟ ‏

معلمی که از اصول، قواعد و نتایج حاصل از تحقیقات روانشناسی تربیتی آگاهی ندارد و با تندخویی و عصبانیت کلاس را ‏اداره می‌کند، کلاس درس او بسیار غم انگیز و ملال آور خواهد بود.

تحقیقات روانشناسی نشان می‌دهد که دانش‌آموزان در ‏محیط‌های  پر نشاط و با طراوت بهتر و سریع‌تر می‌آموزند.

بنابراین هرچه محیط کلاس شاداب‌تر و صمیمی‌تر باشد، ‏دانش‌آموزان با میل و علاقه بیشتری به یادگیری و فعالیت‌های آموزشی می‌پردازند‎.‎

معلم باید قادر باشد که گفته‌های خود را در قالب کلمات مناسب، بسیار ساده و شیرین بیان کند، تا دانش‌آموزان بتوانند ‏براحتی آن‌ها را درک کنند.

اگر معلم بتواند با بیان فصیح و روان، پیچیده ترین فرمول‌های ریاضی، مسایل دشوار فلسفی، ‏اجتماعی، فرهنگی و… را برای دانش‌آموزان بصورت قابل فهم در آورد، شور و شوق آن‌ها را برای یادگیری بیشتر ‏برانگیخته می‌کند‎.‎

*سخن پایانی ‏

بدون شک معلم به تنهایی قادر به انجام رسالت فرهنگی خود نیست و نباید نقش خانواده را در این مسیر کمرنگ جلوه داد. ‏خانواده ها باید با مدرسه و معلم ها تعامل خاص داشته باشند و با هماهنگی و هارمونی به وجود آمده، زمینه را برای ‏پیشرفت دانش آموزان فراهم سازند.

در خاتمه از تک تک اعضای خانواده به ویژه پدر و مادر و همسرم که در رسیدن بنده ‏به این جایگاه تلاش جدی و بی شائبه داشتند تشکر می کنم و از دانش آموزان نیز درخواست دارم در کنار بازی و ورزش ‏به مقوله درس نیز اهمیت بدهند. چرا که عقل سالم در بدن سالم است و این دو مکمل یکدیگرند. ‏

گفتگو: وحید حاج سعیدی

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.